Dietetyka
Na wizytę u dietetyka zapraszamy osoby dorosłe, nastoletnie oraz dzieci.
Oferujemy konsultacje w zakresie dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.
DIETETYKA KLINICZNA
W ramach dietetyki klinicznej współpraca przebiega w oparciu o program żywieniowy, na kolejnych wizytach monitorowane są postępy w realizacji celów.
Współpraca zwykle obejmuje:
- zmiany masy ciała – redukcję masy ciała w przypadku nadwagi lub otyłości, przyrost w przypadku niedoborów masy ciała
- dietoterapię – dostosowanie żywienia do stanu zdrowia i dolegliwości, szczególnie w przypadku:
- zaburzeń psychicznych, szczególnie depresji i zaburzeń lękowych
- chorób przewodu pokarmowego, m.in. żołądka, wątroby, trzustki, jelit
- zaburzeń hormonalnych, szczególnie pracy tarczycy, jajników, insulinooporności
- chorób autoimmunologicznych
- alergii i nietolerancji pokarmowych
- chorób układu sercowo-naczyniowego
- chorób metabolicznych, szczególnie cukrzycy typu II, zespołu metabolicznego
- chorób układu oddechowego
- chorób skóry
- chorób nowotworowych
- dietoterapię w zakresie wsparcia płodności
- dietoprofilaktykę u osób zdrowych
- żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
- żywienie dzieci.


PSYCHODIETETYKA
W ramach psychodietetyki współpraca polega na poszukiwaniu emocjonalnych przyczyn problemów w relacji z jedzeniem oraz dobieraniu narzędzi do pracy nad nimi.
Współpraca może obejmować:
- psychodietoterapię zaburzeń odżywiania, w tym anoreksji, bulimii
- zaburzonej relacji z jedzeniem, np. polegającej na regulacji emocjonalnej za pomocą jedzenia – napadowe objadanie
- psychodietoterapię utraty apetytu w przewlekłym stresie
- psychodietoterapię “efektu jojo”
- naukę uważnego jedzenia i intuicyjnego odżywiania
- psychodietoterapię podejścia zero-jedynkowego w zmianach stylu życia, tendencji do nadmiernego eksploatowania zdrowia i trudnościach w opiekowaniu własnych potrzeb, zwłaszcza związanych z odżywianiem.
Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?
- Zabierz ze sobą dokument tożsamości.
- Przynieś: kserokopię badań laboratoryjnych z ostatniego roku oraz inną dokumentację medyczna, szczególnie dotyczącą chorób przewlekłych, listę stosowanych leków i suplementów diety z nazwami oraz dawkami.
- Ubierz się wygodnie – przeprowadzamy analizę składu ciała, na analizatorze stajemy w lekkich, wygodnych ubraniach, bez butów i skarpetek.
Pierwsza wizyta to:
- Wywiad medyczno – żywieniowy
- Wywiad stylu życia
- Wywiad preferencji żywieniowych
- Zlecenie badań laboratoryjnych
- Analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej / badania antropometryczne
- Strategia działania / wstępne zalecenia, jeśli są możliwe do określenia
Kolejne wizyty:
DIETETYKA KLINICZNA
Druga wizyta – Program Żywieniowy
- Przygotowywany jest po dostarczeniu wyników badań laboratoryjnych zleconych na pierwszej wizycie
- Zawiera plan żywienia na czas trwania dietoterapii problemów zdrowotnych i celów określonych na pierwszej wizycie
- Forma planu jest zależna od indywidualnej sytuacji i preferencji pacjenta (wskazówki żywieniowe/schemat żywienia)
- Programy Żywieniowe nie mają formy jadłospisów.
Wizyty kontrolne
- Analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej/badania antropometryczne
- Wskazówki kontrolne do planu żywieniowego.
PSYCHODIETETYKA
Druga wizyta – plan psychodietoterapii
- Przygotowywany po dostarczeniu wyników badań laboratoryjnych zleconych na pierwszej wizycie
- Zawiera ramowy plan pracy na czas trwania psychodietoterapii i osiągania celów określonych na pierwszej wizycie
Kolejne wizyty
- 50 minutowe sesje psychodietetyczne w oparciu o oddziaływania poznawczo-behawioralne, dialog motywacyjny oraz elementy mindfulness i mindful eating.